Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu

22 lipca 2014, 12:49

Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.



Aedes aegypti

Bakteria z jelita komarów atakuje komary, wirusa dengi i zarodźce malarii

24 października 2014, 10:47

Tak jak w przypadku ludzi, w przewodzie pokarmowym owadów występują liczne bakterie. Mikrobiom jelita wpływa zaś na zdolność transmitowania przez nie chorób. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ustalili, że bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego Aedes aegypti może zmniejszyć liczbę komarów zarażonych zarodźcami malarii i wirusami dengi.


W 100 lat wyginie 90% języków?

23 stycznia 2015, 13:42

John McWhorter, lingwista z Columbia University, uważa, że z 6000 języków, którymi ludzie posługują się obecnie, za 100 lat pozostanie mniej niż 600, a i one będą znacznie uproszczone. W artykule napisanym dla The Wall Street Journal doktor McWhorer przewiduje, że około 90% języków wymrze w ciągu wieku


Kwiaty zorganizowane w pionie czy poziomie - dla trzmiela ma to znaczenie

8 kwietnia 2015, 13:09

Trzmiele różnicują kwiaty zorganizowane w poziomie, lecz nie w pionie.


Sonda New Horizons

Problemy z sondą New Horizon

6 lipca 2015, 09:11

Już za 8 dni sonda New Horizon dotrze do Plutona i stanie się pierwszym w historii pojazdem wysłanym przez człowieka, który przeleci w pobliżu tej planety karłowatej. Nagle przedwczoraj NASA straciła łączność z New Horizon. Dzięki DSN (deep space network) udało się ją szybko ponownie odzyskać


Matka ma cukrzycę, dziecko wolniej reaguje

15 października 2015, 06:29

Gdy ich matka wypije bądź zje coś słodkiego, nienarodzone dzieci kobiet z cukrzycą ciężarnych wolniej reagują na dźwięki.


Pierwszy fotoniczno-elektroniczny układ scalony

28 grudnia 2015, 11:03

Inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley skutecznie połączyli elektrony i fotony w pojedynczym układzie scalonym. To przełomowe osiągnięcie, które pozwoli na ultraszybkie energooszczędne przetwarzanie danych.


Globalne ocieplenie zmienia przemysł winiarski

22 marca 2016, 11:38

Zrobienie dobrego wina wymaga zgrania wielu różnych czynników. Ważna jest również pogoda w danym roku. We Francji i Szwajcarii tradycyjnie latami najlepszych win są te, podczas których wiosną występują obfite opady, lato jest wyjątkowo gorące, a pod jego koniec nadchodzi susza. Wówczas winogrona szybko dojrzewają, można je wcześnie zbierać.


Świetlna fala uderzeniowa w grafenie

13 czerwca 2016, 12:54

Gdy samolot zaczyna poruszać się szybciej od dźwięku, powstaje fala uderzeniowa, tzw. grom dźwiękowy. Teraz grupa naukowców m.in. z MIT przewidziała istnienie podobnego efektu, ale z wykorzystaniem światła poruszającego się w grafenie.


Sprzyjający klimat pomógł Czyngis Chanowi

23 września 2016, 11:18

Badania pierścieni drzew mogą wyjaśniać, jak to się stało, że przed 800 laty niewielkie grupy mongolskich nomadów zjednoczyły się i w ciągu kilku dekad podbiły olbrzymie tereny, tworząc największe imperium lądowe w historii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy